Mi a rekortán ?

A „rekortán” szó az 1972-es müncheni olimpián használt RekortanTM márkanevű helyszínen öntött, gumigranulátumból és poliuretánból készült sportpálya burkolat révén került be a köznyelvbe. A Rekortan eredetileg tehát egy márkanév volt de az olimpiai közvetítések során olyan masszívan sikerült beágyaznia magát a köztudatba, hogy „köznevesült” (hasonlóan a Cellux ragasztószalaghoz, vagy a Stihl fűrészhez) és minden szintetikus atlétikapálya szinonimájává vált a magyar nyelvben.

[Kis angol nyelvlecke: Angol nyelvterületen a TartanTM márka járt ugyanígy, tehát Amerikában és Angliában mindenhol „tartan” futópályák vannak, a „rekortán” szóval itt nem érdemes próbálkoznunk, mert nem fogják érteni. Vagyis viccesen fogalmazva a rekortán szó angol fordítása: tartan.]

Egy idő után azonban rájöttek a gyártók, hogy ez a fajta gumi-poliuretán burkolat nem csak sprintereknek való, hanem kicsit módosított összetételben készíthető belőle hosszú távú futókör (pl. Budapesten a margitszigeti futókör vagy az Óhegy park a két legnagyobb), multifunkciós iskolai sportpálya, vagy akár játszótéri burkolat is.

Megfelelő frappáns magyar kifejezés hiányában ezek a köznyelvben mind megkapták a rekortán nevet. Amikor tehát a rekortán szót halljuk egy játszótér, focipálya vagy hasonló kapcsán, akkor tudhatjuk, hogy valamiféle helyszínen öntött, szintetikus gumiburkolatról van szó és nem feltétlenül az 1972-es müncheni olimpián látott vörös színű atlétikai burkolatról.

Forrás:

https://www.gumitegla.hu/blog/mi-az-a-rekortan-burkolat/