Csontváry festmények zenével

A Gyermekváros utcai tagintézmény kilencedikes AJTP-s csoportja a szolnoki Civil Házban megrendezett Csontváry zenéje című előadáson vett részt.

A budapesti Kreatív Zenei Műhely ingyenes koncertjei egyúttal ismeretterjesztő előadások is. Most Ferge Béla zenetanár tett kísérletet arra, hogy Csontváry Kosztka Tivadar festőművész életét és műveit bemutassa a zene segítségével. Sok gyönyörű, közöttük különleges hangszert is megszólaltatott Munkácsi Ádám. Például fujarát, furulyát, fuvolát, szaxofont és zongorát.

Az előadást megelőzte egy csoportfoglalkozás, ahol a festő életéről és munkásságáról kutakodtunk a kollégium könyvtárában. Csontváryról egy kis tablót is készítettünk, ami most is ott van a tanulószobában. Megismerve a festményeket és a művészt, különösen kíváncsiak voltunk az előadásra, ami valóban nagyon élvezetes volt mindenki számára. Közelebb hozta az alkotó gondolkodását, felhívta figyelmünket aprónak tűnő, de fontos részletekre, összefüggésekre. Mindezt úgy, hogy a festményekhez illő zenéket hallgattunk. Ezen az estén sok mindent tanultunk.

Bozsó István

Previous Article
Next Article