A roma szakkollégiumról

A Gyermekváros utcai tagintézmény tanulóit az a megtiszteltetés érte, hogy egy volt AJTP-s diák, Kállai Ivett előadást tartott az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem roma szakkollégiumáról.

A roma szakkollégiumok, e különleges felsőoktatási tehetséggondozó műhelyek története 2011-ben kezdődött. Magyarországon jelenleg egyházi és egyetemi fenntartású roma szakkollégium is működik. Céljuk a társadalmi felelősségvállalás, a romák és nem romák együttélési modelljének formálása. A szakkollégiumok a hátrányos helyzetű roma gyerekek mentorálását, tutorálását végzik, diplomához segítik a roma származású és/vagy hátrányos helyzetű diákokat. A roma fiataloknak szóló példamutatás, a romákról való pozitív kép kialakítása mellett biztosítják a magyarországi cigány kultúrák fennmaradását, megőrzését, erősítik az identitástudatot.

Roma szakkollégiumok a fővárosban és vidéki felsőoktatási centrumokban szerveződtek meg: Pécsett, Nyíregyházán, Debrecenben és Szegeden. Kállai Ivett beszélt arról, hogy miért jó részt venni egy ilyen képzésben, milyen közösség várja ott az embert. Ami igazán meglepett, hogy az intézményben nem kötelező romának lenni. A lényeg, hogy nyitottnak kell lenned a roma szokások, kultúra iránt.

Katona Bence Patrik

Previous Article
Next Article