Előadás pisztáciás krémmézzel

Bán Zsófia, a Szolnok Kosár Közösség képviselője egy nem hagyományos előadást tartott a Székhelyintézményben. Az első percektől kezdve megnyerte magának a diákokat közvetlenségével.

Előadásában a hangsúly a REL – rövid ellátási lánc – fogalmán és az ultrafeldolgozott élelmiszereken volt, de a helyi kistermelők, kiemelten a Demeter gazdaságok működésére is kitért. A Szolnoki Kosár Közösség szívügye, hogy a helyi és magyar bio- és Demeter gazdákat piaci lehetőséghez juttassa.

Elsőként érdemes a fogalmakat tisztázni – mondta az előadó. A biogazdaságokról viszonylag sok szó esik, de nem összekeverendő a vegán élelmiszerekkel és életmóddal (bio → vegyszermentes, természetbarát, vegán → teljes értékű növényi étrend). A Demeter gazdálkodás Zsófia szavaival élve „a biogazdaságok királynője”. Ebben a gazdálkodási formában nemcsak a vegyszermentesség, hanem a megfelelő ökosztisztéma felépítése is szerepet kap. Minden állatnak és növénynek megvan a helye, a gazdaság valamennyi egysége összhangban van a többivel. Kiépítése 5-6 évet is igénybe vehet. Az átállás nehéz és időigényes, viszont teljesen megéri mind az embernek, mind a bolygónak.

Az előadás különlegessége volt a baráti hangulat, a végén pedig néhány helyi termelő munkájának gyümölcsét is megkóstolhatták a résztvevők. A füstölt fürjtojás – nevéhez hűen – füstös illatú, enyhén fűszeres ízű és krémes állagú volt. A tojássárgája és fehérje tökéletes összhangja jellemezte. A körözött és a kapros túrókrém is közkedveltnek minősült. Mindkettőn érződött a frissesség, a kovászos kenyér pedig kiemelte a természetesízvilágát. A szilvalekvár? Mintha csak aszalt szilvába haraptunk volna! Nem lehet a boltihoz hasonlítani. Rostos, zamatos, igazi könnyed ízvilág egy harmonikus illattal társítva, az emlegetett kovászos kenyérrel tálalva. A délután fénypontja a pisztáciás krémméz volt. Igaz a tény: nem teába való. Elüt az eddig soroltaktól, sokkal modernebb íz volt. Kifejezetten ízletes, annak ellenére, hogy színre és állagra inkább a wasabira emlékeztetett.

Ha megtetszett a nonprofit szervezet tevékenysége, és úgy érzed, hogy nem csak kóstolni szeretnéd a munkájukat, akkor figyelmedbe ajánlom az iskolai közösségi szolgálat lehetőségét. A Szolnoki Kosár Közösség honlapján bővebb információk, jelentkezési űrlap is található. A diákok nevében köszönjük a kellemes hangulatú fenntarthatósági órát, a végén pedig a finom ízeket. Reméljük, hogy az első alkalomnak lesz még folytatása!

Erdei-Gulyás Anna Gyöngy

dav
sdr
dav
dav
Previous Article