Északi hegyek ölelésében

zempléni hegyekben

A Gyermekváros utcai tagintézmény végzős „aranyosaival” Észak-Magyarország – közelebbről a Zemplén – történelmi és természeti kincsekben, kulturális látnivalóiban gazdag tájait fedeztük fel.

Meghódítottuk a 13. század elején épült füzéri várat, amely hazánk legrégebbi várainak egyike. A Zempléni-hegységben fekvő füzéri várhegy tagja Magyarország hét természeti csodájának. Túráztunk a Sárospatakhoz közel fekvő 303 méter magas, vulkáni eredetű Megyer-hegyi Tengerszemhez is. A hajdani malomkőbánya helyén kialakult „bányató- kráter” hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája.

Sátoraljaújhely-Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában tisztelegtünk Kazinczy Ferenc emlékének, és elmélyedtünk a magyar irodalom színes tárházában.

Megcsodáltuk a szépen felújított füzérradványi Károlyi kastélyt, amely aZemplén egyik legszebb kastélya. Neoreneszánsz-romantikus stílusban épült. Érdekfeszítő kiállítás eleveníti meg az 1930-as, 1940-es években működött luxusszálló világát. A Károlyi-kastély különleges klímájú, 140 hektáros angolparkja 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebb és legnagyobb parkja. Több száz éves faóriásokat láttunk: tölgyeket, gyertyánokat. A legnépszerűbb fa az 1721-ben ültetett, gigantikus Rákóczi-platán.

A programhétvégén a tanulók lelkesen, aktívan vettek részt az egyes programokon. Az átélt közös élmények valószínűleg sokáig velük maradnak még.

Kavecsánszki Imre


Zemplén

12
13
rbt
16
15
11
zempléni hegyekben
12 13 rbt 16 15 11 zempléni hegyekben
Previous Article
Next Article