Falra festett állatok

A Gyermekváros utcai tagintézmény főlépcsőházában egy óriási fát festenek falra a diákok. A fán, de alatta, és felette is sok-sok állat látható. Az alkotás Berta Tamás festőművész- nevelőtanár ötlete és vázlata alapján készül.

Állok a létra mellett. Fenn a tetején, Bence ügyes ecsetvonásokkal varázsolja elő a fa lombjából álmosan kikukucskáló fülesbaglyot. Lányok, fiúk mennek le a lépcsőfordulóban, ahol a festmény készül. – De jó! – szólal meg közülük valaki. Én már nyújtom is felé az ecsetet: – Fessél te is! – Szabad? – Persze, azért készül, hogy a miénk legyen. Néhány perc múlva alig férünk a falhoz, annyian dolgozunk rajta.

Miért jó dolog ez? Mert aki szépíti a kollégiumot, az a sajátjának érzi nem csak az épületet, de a közösséget is. Közben nem csak festészettel ismerkedik meg testközelből, hanem az alkotás örömén túl a természettel is. A festést a földszinten a magyar halfajtákkal kezdtük 2022-ben. Az alföldi talajszinten élő állatokkal folytattuk 2023-ban. Most festés közben tanulhatjuk meg, miről lehet megkülönböztetni a nyestet a nyuszttól, milyen madár a szalakóta. Még a harmadik emeleten járunk, de ha elkészülünk majd a negyedik emelettel is, ott a madarakat a röpképükről ismerhetjük fel. Jól szolgáljuk ezzel a kollégium természet- és környezetbarát törekvéseit. Az épület körüli parkban készülő tanösvény játékos feladataihoz kapcsolódnak majd az állatábrázolások.

Jólesik az ember lelkének minden este megfordulni a szemnek kedves állatsereglet mellett! Nem szigorú, csupasz falakkal vesszük körbe magunkat. Így otthonosabb az élet a kollégiumban. Örömmel tapasztalom, hogy az első kép aláírásánál még csak néhány név látszik, most a harmadiknál, már külön jegyeznem kell, kik is festették. A munka végén nagy falfelület kell majd a szignóknak is, olyan sokan dolgoztak rajta!

Berta Tamás

Falra festett állatok

ff5
ff02
ff3
falfreskó állatokkal
ff4
ff6
ff5 ff02 ff3 falfreskó állatokkal ff4 ff6
Previous Article
Next Article