Kis történészek – nagy sikerek!

Történelemversenyekből gazdag volt a kínálat a Szolnok Városi Tehetséggondozó Szakkollégium Gyermekváros Utcai Tagintézményében, ahol Raskó Gábor történész, nevelőtanár felkészítésével jobbnál jobb eredményeket értek el a most záruló tanévben a diákok.

A „Kedvenc városom, Szolnok – 2023” című vármegyei helytörténeti versenyen 2019 óta vesznek részt a kollégisták, amelyen 21 csapat indult. Az online fordulók és egy előzetes feladat után a szóbeli döntőben mindkét kollégiumi csapat remekelt: a harmadik, illetve ötödik helyen végzett.

A Bonyhádon megszervezett László Gyula országos középiskolai történelemverseny témaköre volt: „Cum Deo pro Patria et Libertate – Magyarország története 1686-1711”. A verseny felölelte a török kiűzésétől kezdve a Rákóczi-szabadságharc végéig terjedő korszakot. A rendkívül nehéz, többfordulós versenyen egy 20. és egy 23. helyezés született, az országos döntőről lemaradva.

Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ szervezte meg a „XXV. Savaria Országos Történelemversenyt”. A két fordulót tíz kollégista sikeresen teljesítette, a szóbeli döntőbe már nem jutottak be.

Országos műveltségi versenyt hirdettek meg Pécsett „Tér/Kép Pannon Versenyjátékok” címmel. A kollégiumból négy csapat nevezett. A versenyfeladatok, kérdések történelmi, művészettörténeti, mitológiai és műveltségi témákkal foglalkoztak az ókori Róma, az ókori Hellász és Egyiptom vonatkozásában. Az induló 232 csapatból 116 – a szolnoki négy csapat is – döntőbe jutott, ahol a 11., 13., 17., 22. helyen zárták a színvonalas versenyt.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK „Pázmány Bölcs-Ész”címmel írt ki országos tanulmányi versenyt, amelyen a tagintézmény 10 tanulója indult. Az oktatástörténeti témakör a középkortól a 19. századig terjedt. Előzetes feladatként egy választott személyről, vagy történelmi eseményről kellett bibliográfiát és témavázlatot összeállítani. Mindenki teljesítette mindkét fordulót, de sajnos senki sem jutott be az országos szóbeli döntőbe.

A „XXIII. Cultura Nostra – Magyarország története a honfoglalástól az Árpád-ház kihalásáig (895-1301)” című országos történelmi versenyen a szolnoki hárommal együtt 200 csapat indult. A verseny két online fordulóval indult. A kollégisták mindent beleadtak, és sikerült mindkét fordulót befejezniük, de sajnos az országos döntőbe nem sikerült bejutniuk. Azonban az elért helyezések – 17., 20., 30. – jónak mondhatók a feladatok nehézsége miatt.

A lakiteleki Népfőiskolán rendezték meg a VII. „Hungarikumok – Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében” című műveltségi versenyt. A csaknem 50 kilencedikes jelentkező csapat közül 16 vett részt az áprilisi elődöntőben. A döntőbe 12 csapat jutott tovább. A háromfős szolnoki csapat a 16. helyen végzett. A 10-11. osztályosok versenyébe 30 csapat jelentkezett, a májusi elődöntő után 13 csapat jutott be a döntőbe, ahol a kollégium két csapata második, és harmadik helyezett lett.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézete „Régi szokás szerint menjünk Isten szerint iskolába” – Az egyház kultúraközvetítő szerepe Magyarországon a középkortól a 20. századig címmel szervezett országos történelemversenyt. A kollégiumból két csapat nevezett. A verseny három írásbeli, online fordulóból állt. A feladatok nehéz munka elé állították a versenyzőket. A fiúk csapat a döntőben hetedik helyezett lett, a lányok pedig a kilencedik helyen végeztek.

A fotók a „Kedvenc városom, Szolnok – 2023” című vármegyei helytörténeti versenyen készültek.

Cs. J.

Previous Article
Next Article