Látogatás a zsinagógákban

A Tiszaparti tagintézmény lakói november 1-től a Gyermekváros utcai tagintézményben folytatják tovább a munkát és utána a jól megérdemelt pihenést. Ezért október 19-én kihasználtuk az utolsó lehetőséget, hogy később ne a város széléről kelljen beutazni ahhoz, hogy megnézzük a szolnoki kulturális intézményeket.

Kollégiumunk szomszédságában áll két zsinagóga is. Az egyiket, a nagyobbat 1960-tól Szolnoki Galéria néven ismerjük, míg a másikat csak alig néhányan tudják, hogy létezik.

A II. világháború történései után a zsidó hitközség eladta a városnak a Tisza-partján álló nagy templomát, amit felújítottak és átalakítottak a Damjanich Múzeum kiállítótere céljára. Jelenleg egy nagyszabású, kortárs képekből álló kiállítást lehet látni. A kisszámú zsidóságnak azonban van egy imaterme, ami a Tiszapart mozi épületének egy részében helyezkedik el. E két intézményt szakemberek – Dobos-Bodonyi Orsolya kulturális menedzser és Berman Dávid a hitközség elnöke – mutatták be kollégistáinknak. Az érdekes látogatás után a „Gyalogló nap” kvízének értékelését tartottuk meg a Tiszapart mozi büféjében.

M. R.

Previous Article
Next Article

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük