Februári jeles napok

tiszavirág

A Székhelyintézményben öko-programokkal emlékeztünk meg a február két zöld jeles napjáról.

A Székhelyintézményben öko-programokkal emlékeztünk meg a február két zöld jeles napjáról.

Február 1. – A Tisza Élővilágának Emléknapja

A Tiszát a magyar nép a legmagyarabb folyónak tartja, hiszen a trianoni döntésekig határainkon belül volt az eredése és Magyarország területén torkollott a Dunába. 

Az Északnyugat-Romániában található Nagybányán, 2000. január 30-án 22 órakor olyan megdöbbentő esemény történt, amelyre még nem volt példa a folyó életében. Az Aurul SA által működtetett üzemnél a bányatavat körülvevő gát átszakadt, s ennek hatására 50-100 tonna cián, valamint különböző nehézfémeket, többek között rezet tartalmazó közel 100 ezer köbméter folyékony és lebegő hordalék került a vízbe. A szennyezés a Zazar, Lápos, Szamos folyókon átfolyva került a Tiszába, majd a Dunába.

Ez a szomorú és felháborító esemény az oka annak, hogy 2001-től rendszeresen megemlékezünk a cianid szennyezés következtében elpusztult tiszai élővilágról, ami napjainkra szerencsésen regenerálódni látszik.

Február 2. – A Vizes Élőhelyek Világnapja

A vizes élőhelyek világnapját világszerte a vizes élőhelyek védelméért küzdő Ramsari Egyezmény aláírásának napján ünnepeljük.

A Ramsari Egyezmény (Konvenció) – a vizes élőhelyek védelméről szóló dokumentum – az egyik legrégebbi nemzetközi természetvédelmi egyezmény. 1971. február 2-án írta alá 18 ország képviselője az iráni Ramsarban.

Az egyezményhez azóta már 125 ország csatlakozott, és 1040 területet összesen kb. 80 millió hektár kiterjedéssel minősítettek „nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek”. Az egyezmény célja a vizes területek megőrzése, fenntartható – a terület ökológiai jellegét nem befolyásoló – hasznosítása, és az erre vonatkozó jogi és szervezeti keretek biztosítása.

Hazánk 1979-ben csatlakozott az egyezményhez.

Dósa Gyula

Previous Article
Next Article