Madarak és Fák Napja

Madarak és fák napja – május 10.

Az esős időjárás miatt a Székhelyintézmény teraszán emlékeztünk meg a Madarak és Fák Napjáról.

Hazánk törvényben is rögzített madárvédelme 1901-ben vette kezdetét. Ekkor fogadták el a magyar madárvédelmi törvényt. Ebben az évben jelent meg a tudós „Madarak hasznáról és káráról” szóló munkája, melyet a miniszter adott ki. Az első „Madarak és fák napját” 1902-ben Kő­szegen tartották, a helyi Állatvédő Egyesület kezdeményezésére. 

Herman Ottó már 1900-ban javaslatot tett a jeles nap orszá­gos bevezetésére, de indítványa csak 1906 tavaszán került a miniszter aszta­lára. Gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatási miniszter 1906. április 27-én hozott rendeletet, mely szerint minden hazai népis­kolában iskolai ünnepélyt kell tartani a „Madarak és fák napján”. 

A zöld mozgalmak erősödése ellenére, csak 1987-ben fogalmazódott meg, hogy valamennyi általános iskolában újra évenként rendezzék meg – tanítás nélküli munkanap keretében – a Madarak és fák napját. A ’90-es évek ele­jétől a környezeti nevelésben élenjáró iskolák és pedagógusok munkájának köszönhetően, ismét méltó szerepet kapott a Madarak és fák napja, amelyet újabb törvény erősített meg 1994-ben. A KTM miniszteri rendeletben május 10-ét jelölte meg a jeles nap dátumának.

Klebelsberg meggyőződése szerint a hagyomány újraélesztésével “a fa és bokor szeretete elterjed a nép között, mert annak megóvásával és ápolásával együtt önként föltámad és gyökeret ver a nép szívében, értelmében egyaránt a hasznos madarak védelme is”.

Dósa Gyula


Previous Article
Next Article