Népi hangszerek bemutatója

Népi hangszerekből tartottunk bemutatót a Székhelyintézményben, ahol az előadást a diákok nagy érdeklődéssel hallgatták, amelyet közös éneklés, hangszeres ritmusgyakorlat zárt.

A népzene hallás útján, generációkon keresztül hagyományozódik tovább. A dallamok
többféle variációban élnek, szerzőjük, keletkezési helyük és idejük szerint. Egy nép lelke, zenei ízlése tükröződik dallamaiban, dalaiban. A magyarsághoz köthető autentikus népzenéink össze nem téveszthetően a pentaton hangsorra épülnek, több mint 200 ezer gyűjtött anyaggal a világon egyedülálló.

A magyar népzene hangszerei nagy változatosságot mutatnak a hétköznapi használati tárgyakkal kezdve – mint a kanna vagy egy pár kanál – az önellátás keretében házilag készített hangszereken keresztül – például a doromb, a tilinkó, a kolomp, a kereplő, dobok, kürtök, pergők – zurgók, fakanál, citera, a mirliton-dünnyögő, a cserépdob – szütyök és az ütőgardon…

A népi hangszerek alatt, a népzenében meggyökeresedett, hagyományosan használt hangszereket értjük. A hangszerek besorolása négy fő kategóriába sorolható: idiofon, membranofon, kordofon és aerofonhangszerek.

Dósa Gyula


Previous Article
Next Article