Gyaloglás friss, parkerdei levegőn

Az egészséges életmód nyolc alapelvéről is szó volt többek között a Gyermekváros utcai tagintézményben szervezett Világ Gyalogló Napja rendezvényen. Harmincöt kollégista járta végig a parkerdei turisztikai tanösvényt.

Délutáni gyönyörű napsütéses időben vágtunk neki a gyalogtúránknak azzal a céllal, hogy a gyaloglást népszerűsítsük, valamint felkeltsük a figyelmet egészségmegtartó szerepére. A kollégiumhoz közel található Szolnok egyik kedvenc kiránduló helye a Széchenyi Parkerdő, ezért túránkat ide szerveztük. 800 méter séta után elértük a parkerdő bejáratát, amelynél egy szépen faragott székely kapu áll. Itt szó esett az egészséges életmódról, a diákok egy kis tanári segítséggel felidézték az egészséges életmód nyolc alapelvét.

Túránk során a nyolc alapelvből négyet – testmozgás, friss levegőn, valamint napfényen való tartózkodás, illetve vízfogyasztás – teljesítettünk is. A parkerdőben nem csak sétautak, hanem csodálatos, fákkal övezett kerékpáros és lovas ösvény is található. A kihelyezett térkép alapján elindultunk a turisztikai tanösvényen, melynek 10 állomása van. Mindegyik állomáson táblák segítségével ismertetik meg a túrázókat egy-egy erdei növénnyel. Többek között a vadrózsát, galagonyát, katángkórót, madármeggyet, olajfűzt, kökényt, selyemkórót is bemutatják.

Megkerestük a táblán lévő növényeket a terepen, kollégám pedig részletesen bemutatta azokat. A tanösvény igen változatos útvonalat tartalmaz. Nagy része erdőben vezet, de erdő szélén, tisztáson, is haladtunk. Érintettünk erdei tornapályát, ahol a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták erejüket, ügyességüket. A túra közepe táján, az egyik állomásnál beszélgettünk az egészséges táplálkozásról, egy kis rávezetéssel sikerült összeszedni az egészséges étkezés legfontosabb elemeit. Sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, cukor, édesség helyett összetett szénhidrátok, pl. zabpehely, bab, lencse, édesburgonya előnyben részesítése, lúgosító ételek, zöld növények, pl. saláták, spenót, sóska, cukkini, illetve lila zöldségek, gyümölcsök, pl. padlizsán, áfonya, szőlő fogyasztása. Kenyerek közül a kovászos kenyerek előnyben részesítése ajánlott.

A túra vége felé eljutottunk az erdei játszótérre is, ahol akác- és fenyőfából készült játékokat – különböző mászó várakat, libikókát, drótkötélpályát – próbálhattak ki a tanulók. A program végére a diákok kellemesen elfáradva, jó hangulatban tértek vissza a kollégiumba. A túra elérte célját, a tanulók több mint két órát töltöttek el mozgással, gyaloglással, friss, erdei levegőn, valamint bővítették ismereteiket az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás témájában.

Székely Irén

Gyaloglás friss, parkerdei levegőn

gy02
gy05
gy04
gy06
gy03
gy01
gy08
gy07
gy09
gy02 gy05 gy04 gy06 gy03 gy01 gy08 gy07 gy09

Previous Article
Next Article