Örkény nyomára bukkantak

A Bán úti tagintézmény csapata is benevezett a Szolnok városa  által megrendezett „Kedvenc Városom Szolnok” elnevezésű többfordulós várostörténeti  vetélkedőre. A verseny egyik kreatív előzetes feladataként a kollégisták felkutatták annak a szolnoki háznak a történetét, amelyet Örkény István nagyapja építtetett. A ház a hozzá kapcsolódó történeti- irodalmi érdekességekkel méltó rá, hogy szélesebb körben is megismerjék, ezért közzé tesszük a diákok pályamunkáját.


A mára csak Vitexim néven ismert szolnoki italdiszkont épületének régre visszanyúló története nem csak alkohollal, hanem irodalommal is átitatott.

A Baross és az Ostor utca sarkán álló régi épületet Örkény István író nagyapja Ösztreicher Lipót volt kereskedő, szeszgyáros, a Szolnoki Kereskedelmi Bank és Takarékpénztár vezérigazgatója, az Osztrák-Magyar Bank cenzora, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei bizottsági tag, Szolnok városi képviselő építtette, aki 

„ugy a haladás, mint a jótékonyság terén szerény közkatonája volt az uttörők táborának”.

Ez a bizonyos nagypapa 1916. augusztus 10-én, 74 éves korában elhunyt és nejével együtt a szolnoki izraelita temetőben nyugszik.

Örkény István így emlékezik a Szolnokon eltöltött szünidejére: „Nagyapám Szolnokon élt, és én egyszer egy teljes vakációt töltöttem itt, nála. […] Ami a szolnoki adatokat illeti, csak családi beszélgetésekből, hallomásból tudom, hogy volt Szolnokon egy cukorgyár, egy holt Tisza-ág. Egyetlenegy valóságos emlékem is van, itt láttam életemben először igazi szecskavágót. Kézi hajtású szecskavágót.” Ez a kéziszerszám komoly nyomot hagyott az íróban, ugyanis a Tóték című művében meghatározó szerephez jut.

Örkény István nagybátyjai közül Nándor vitte a családi üzletet. 1919. május 3-án a vörösök kivégezték. Oszkár bank- és váltóüzletet vezetett Szolnokon. 1928-ban hunyt el Budapesten. Nejével – Stein, majd Csobaji Margittal – együtt sokat foglalkoztak vele a Csobaji József halálát követő örökségi ügyben. Örkény édesapja, Ösztreicher, 1906-tól Örkény Hugó gyógyszerészként dolgozott Budapesten.

Ahogy az embereknek, úgy az épületeknek is sorsuk van. Ez az egykori Ösztreicher-ház a Baross utca 36. szám alatt a mai napig is szeszesital kereskedésként funkcionál, úgy ahogy egykoron. Örkény István a magyar- és a világirodalomban is méltán elismert író. Szolnok városa büszke lehet rá, hogy e nagyszerű irodalmárnak az ősei ezt a várost gyarapították, itt építették fel családi fészküket és teremtették meg leszármazottaiknak – köztük Örkény Istvánnak is – a szellemi, anyagi gyarapodás alapjait.

Ezek miatt gondoltunk arra, hogy ez az épület megérdemli a Szolnoki Értéktárba való besorolását.

Nagy József felkészítő tanár

Previous Article
Next Article