Természeti értékek a Tiszazugban

Egy elnyert Nemzeti Tehetség Program (NTP) pályázat keretében a Szolnok Városi Tehetséggondozó Szakkollégium tanulói és kollégiumi tanárok Tiszaföldvárt, Tiszakürtöt és Lakiteleket érintő kiránduláson vettek részt.

Tiszaföldvár a Tisza folyó bal partján a Tiszazug kellemes kisvárosa, ahol egy magával ragadó intézménybe, a Tiszazugi Földrajzi Múzeumba látogattunk. A gyűjteményt Németh Gyula mutatta be. Kalauzolásával sok értékes, új információhoz jutottunk és az interaktív kiállítás is számos élményt adott. A Táj és ember a Tiszazugban című kiállítás megtekintésével egy kicsit részeseivé váltunk annak a tájnak, amely együtt alakult, formálódott az itt élő emberekkel.

A kiállításon bemutatott ismeretanyag által megelevenednek a múlt, a vidék földrajza, a kunhalmok, és a Tiszazug híres jégkorszaki (pleisztocénben élt) megafaunát idéző paleontológiai leletei. A mamut, ősbölény, óriás szarvas, őstulok és a közel 300 darabból álló leletanyag országos szinten is kiemelkedő.

Különleges volt a múzeumhoz tartozó 1850 körül épült tájház. A fiatalok rácsodálkozhattak olyan használati tárgyakra, amelyek már a mai otthonokban nem találhatók meg. Egy letűnőfélben lévő életforma és a múlt századi történelem ötvözete jelent meg Kató néni házában, ahol női szabóság működött egykor. A tanulók korabeli öltözeteket is felpróbálhattak, és egy szelfi automata segítségével, emlékfotóval is dokumentálhatták ottjártukat.

Az autóbuszunk kanyargós kis utcákon, falusi házak között ért a Tiszakürti Arborétumhoz. A Bolza család jeleskedett a kertépítésben. A gyűjtemény kisebb területen található, de méltó párja a Szarvasi Arborétumnak. A 60 hektár így is az ország legnagyobb arborétumainak egyike. A Bolza gróf utcai hangulatos főbejáraton belépve, szépen kialakított fogadóépület található, ahol Tálas László, az arborétum vezetője várta a csoportunkat.

Hogyan lehet modern ökológiai szemlélettel egy állandó változásban lévő kertet kezelni, és a helyben adódó lehetőségeket ehhez kihasználni? Erre a kérdésre kaptunk a kertvezetés során igen hasznos válaszokat, ötleteket. A biodiverzitás megőrzése és az ökológiai gazdálkodás kiemelkedő példáját láthattuk. Csak néhány példa: komposztáló, rovarházak, beporzóknak vadvirágos tisztások, a kidőlt fák egy részének helyben hagyása, a természetes újulat kezelése, őshonos gyümölcsfák telepítése, biokert, fűszernövény gyűjtemény, madárodúk kihelyezése, stb. Tanulóink növény- és rovarhatározást, madármegfigyelést végeztek.

Rácsodálkoztunk az évszázados ikonikus fákra: a hármas platánra, a nagy kocsányos tölgyre, a számtalan virágzó cserjére, és az éppen most tömegesen rajzó gyöngyházlepkékre, vagy az öreg fákban kifejlődött szarvasbogarakra.

A túra során megéhezett fiatalokat ebéd várta Lakitelken. Egy kis pihenő után a Lakitelki Népfőiskola Hungarikum Ligetének szép épületei között a Csillagvizsgáló és a Hungarikum kiállítás kupolás épülete szinte vonzotta a tekintetünket. A Csillagvizsgáló vetített előadásai mindenkinek tetszettek A Földről, a csillagos égboltról, és a tavaszi hónapok csillagairól.

A Hungarikumok, a Nobel díjas tudósaink, és a feltalálók kiállítása is nagy élményt, és sok új információt adott. Egy rövid szabad programmal zárult a kirándulás, amelyet mindvégig kitűnő hangulat, sok élmény, a természet és táj újszerű megismerése jellemzett.

Szabó László Zoltán

Previous Article
Next Article